EVROPSKÁ OBCHODNÍ KOMISE SCHVÁLILA DOHODU O VOLNÉM OBCHODU MEZI EU S VIETNAMEM

21. ledna schválila v Bruselu Komise pro mezinárodní obchod (INTA) Evropského parlamentu dohodu o volném obchodu mezi EU a Vietnamem (EVFTA), která byla loni 30. června podepsána v Hanoji. Vietnam se stal první zemí v Asii, se kterou EU dohodu o volném obchodu podepsala. Na svém únorovém zasedání ve francouzském Štrasburku bude Evropský parlament (EP) hlasovat o dohodě EVFTA a dohodě o ochraně investic (EVIPA). Pokud bude dohoda o volném obchodu EVFTA schválena, nabude platnosti. Aby EU mohla úspěšně projít dohoda EVFTA, musí se Vietnam připojit ke třem úmluvám Světové organizace práce (ILO), týkající se práv pracovníků.

Podle dohody EVFTA sníží Vietnam 65% dovozního cla na zboží z EU, jakmile nabude EVFTA účinnosti. Zbytek bude odstraněn za 10 let. EU ihned po zahájení platnosti dohody sníží o více jak 70% cla na vietnamské zboží. Zbytek bude schválen v následujících sedmi letech.
Vietnam je druhým největším obchodním partnerem EU z Asociace zemí Jihovýchodní Asie (ASEAN) s obchodem se zbožím v hodnotě 3,6 miliardy EUR ročně. Zájem zemí EU o Vietnam značně vzroste a je nutné, aby firmy z ČR opravdu co možná nejdříve aktivně reagovaly a plně využily mnohaleté tradice vzájemné hospodářské spolupráce ČR s Vietnamem. V 97 milionovém Vietnamu žije přes 206 tisíc Vietnamců, kteří u nás v minulosti pracovali nebo studovali i vysoké školy. Naše ekonomická diplomacie musí oslovit přes tisíc Vietnamců, kteří u nás v minulosti vystudovali různé vysoké školy a nabídnout jim spolupráci. Naše odpovědná ministerstva a svazy podnikatelů musí být více aktivní, aby nám po nabytí platnosti dohody EVFTA ve Vietnamu „neujel vlak“. Nechci, aby od nás firmy z EU nakupovaly výrobky, které pak se svým navýšeným ziskem reexportují do Vietnamu. Rád zájemcům o perspektivní vietnamský trh poradím, pomohu a předám jim své 25leté praktické zkušenosti z vietnamského teritoria.
Marcel Winter
Čestný předseda Česko-vietnamské společnosti
Vizionář roku 2012 v ČR
Nositel zlatých medailí z 16 mezinárodních veletrhů v Hanoji
Nositel 3 vietnamských státních vyznamenání z roku 2005
Bộ trưởng Bộ công thương Trần Tuấn Anh (bìa phải) và bà Cecilia Malmström Cao ủy về thương mại của EU tại lễ ký kết Hiệp định thương mại đầu tư (EVFTA) Ảnh: Nguyễn Khánh
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.