VIETNAMŠTÍ PODNIKATELÉ KOUPILI 110 LETADEL BOEING

V rámci summitu USA-KLDR v Hanoji jednal 27. února americký prezident Donald Trump s vietnamským prezidentem Nguyen Phu Trongem i s premiérem Vietnamu Nguyen Xuan Phucem. Při jednání obou prezidentů zástupci dvou vietnamských soukromých leteckých společností slavnostně podepsali smlouvy na nákup 110 letadel Boeing za 15,7 miliardy USD. To dokazuje velkou sílu vietnamského soukromého podnikatelského sektoru. Letecká společnost VietJet koupila 100 letadel Boeing 787-9 Dreamliners a nová letecká společnost Bamboo Airlines 10 letadel Boeing 737 MAX.

Vietnamskému civilnímu letectví předal 15. února americký velvyslanec ve Vietnamu Daniel J. Kritebrink potvrzení o letecké bezpečnosti první úrovně (CAT 1), které mu udělila Federální letecká administrativa USA, což umožňuje přímé lety mezi oběma zeměmi. Dne 26. února americká společnost UAC otevřela v High-tech parku ve vietnamském Danangu továrnu na výrobu a montáž trupů letadel a leteckých motorů Rolls-Royce. Hodnota této americké investice přesáhla 170 milionů USD a vytvořila 1200 pracovních míst pro kvalifikované pracovníky z oblastí mechaniky, elektromechaniky a automatizace, ale také poskytuje práci dalším 2000 pracovníkům výrobního řetězce podpůrných odvětví. Tato fakta dokazují, že dnešní Vietnam je velmi perspektivní zemí, což před odletem z Hanoje sdělil na své tiskové konferenci prezident USA Donald Trump, který Vietnam navštívil již po druhé. Škoda, že ČR je jedinou zemí na světě, kam stále nesmí díky paušálnímu vládnímu zákazu přijít vietnamští občané legálně pracovat a tak mnozí úspěšně pracují v USA, Kanadě, Austrálii, Japonsku, Koreji, nebo v Anglii, ve Francii, Německu, na Slovensku a v dalších 32 zemích světa.
Marcel Winter
Čestný předseda a tiskový mluvčí Česko-vietnamské společnosti
 
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.