PŘEDSEDA ČVS PROMLUVIL NA PIETNÍ AKCI OBĚTEM BITVY NA OSTROVĚ GAC MA

Dne 14. 3. 2017 se konala v sále restaurace Hoang Thanh v OC Sapa v Praze 4 – Libuši pietní vzpomínka a velká buddhistická modlitba k uctění památky zabitých 64 neozbrojených vietnamských stavebních vojáků na ostrově Gac Ma, který patří Vietnamu. Čínští vojáci na vietnamský ostrov Gac Ma dne 14. 3. 1988 zaútočili, aby jej mohli okupovat. Při tomto napadení vietnamského ostrova stříleli Číňané na vietnamské stavební vojáky, kteří měli v rukách jen lopaty a drželi společně velkou vietnamskou vlajku. 

Tak bylo před 29 lety zavražděno 64 vietnamských vojáků, kteří neměli žádné zbraně. Tuto vzpomínkovou pietní akci uspořádal Spolek Vietnamců „Bratři za vlast“ spolu s dalšími sdružení a spolky Vietnamců v ČR, včetně mnichů a zástupců Buddhistické organizace. Na této pietní vzpomínkové akci veřejně vyjádřil soustrast i podporu Vietnamu předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter, který ubezpečil přítomné Vietnamce, že Česko-vietnamská společnost bude vždy s nimi, pomáhat jim i chránit jejich zájmy a život u nás. Doslova uvedl, že za 48 jeho návštěv Vietnamu se stal Vietnam jeho druhou vlastí a pokud někdo bude ubližovat Vietnamu nebo Vietnamcům, tak je to stejné, jako by ubližoval jemu osobně. Jeho upřímný, otevřený a lidský soustrastný i podpůrný projev byl několikráte přerušen a tedy odměněn potleskem přítomných.

PaedDr. Miloš Kusý
Místopředseda Česko-vietnamské společnosti

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.