POSLANCI I ZÁSTUPCI MINISTERSTEV BYLI SEZNÁMENI S PROJEKTY ČVS

KONFERENCE V PS PČR 30. 5. 2016
Dne 30. května se konala v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR konference na téma „Využití kvalifikovaných vietnamských pracovníků na českém trhu a možnost spolupráce v oblasti vzdělávání„. Konference se realizovala pod záštitou místopředsedy PS PČR JUDr. Vojtěcha Filipa a přítomen byl i velvyslanec Vietnamu v ČR Truong Manh Son a zástupci některých ministerstev. Ve svém projevu jsem seznámil přítomné poslance i zástupce ministerstev průmyslu a obchodu, práce a sociálních věcí i vnitra o již zahájeném personálním projektu Česko-vietnamské společnosti, který pomáhá kolektivním členům Česko-vietnamské společnosti firmám Triola a.s. Praha a Svitap s.r.o. Svitavy, jenž své výrobky exportuji do EU i USA. Informoval jsem o profesích a počtech firmami požadovaných pracovníků na úřadech práce v ČR, které je možné z velké části zajistit ve Vietnamu.

 Zájem o náš projekt projevil přítomný prezident KZPS (Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR) Jan Wiesner. Přítomným jsem také představil náš vzdělávací projekt pro maturanty z Vietnamu na Vyšší odborné škole stavební ve Vysokém Mýtě. Vzhledem k tomu, že se na veřejnosti vyskytly informace o problémech s dovoláním se na Visapoint konzulárního oddělení velvyslanectví ČR v Hanoji, což na konferenci uvedli tři vietnamští diskutující, tak jsem upozornil přítomné, že v druhé polovině června poletím do Hanoje se osobně přesvědčit o stávající situaci v této věci při realizaci zaměstnaneckých karet pro Triolu a Svitap. Na výsledky této mé cesty čekají někteří na konferenci přítomní poslanci i zástupci sdělovacích prostředků. Na závěr konference náš zahájený personální projekt, který realizujeme výhradně pouze pro své kolektivní členy, ale i vzdělávací projekt pro vietnamské maturanty, podpořil místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR JUDr. Vojtěch Filip. Doslova při plánování práce v těchto oblastech spolupráce ČR s VSR řekl „Marcel Winter si už sám sobě úkoly dal“ a měl pravdu. Jsem rád, že Česko-vietnamská společnost je první, která zahájila realizaci obou projektů pomoci pro naše kolektivní členy ( pro výrobce a pro VOŠ), když všichni ostatní na konferenci uváděli pouze jen svá teoretická přání, vzpomínky na minulost a požadavky na pomoc od státu.
Marcel Winter
Předseda Česko-vietnamské společnosti
KONFERENCE O ZAMĚSTNÁNÍ VIETNAMCŮ V ČR 30.5.2016 V PS PČR
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.