PODPOŘILI JSME DEMONSTRACI VIETNAMCŮ V PRAZE

DEMONSTRACE_VIETNAMCU_PRED_CINSKOU_AMBASADOU_V_PRAZE_DNE_29.4.2016

V pátek 29. dubna se delegace předsednictva Česko-vietnamské společnosti (ČVS) zúčastnila protestní demonstrace Vietnamců z celé ČR, která se konala před čínskou ambasádou v Praze. Předseda ČVS Marcel Winter, místopředseda ČVS PaedDr. Miloš Kusý a člen předsednictva Jiří Hruška podpořili jménem ČVS oprávněný protest Vietnamců proti opětovnému nezákonnému umístění čínské vrtné plošiny Hai Duong 981 ve výsostných vodách Vietnamu i proti okupaci Paracelských a Spratlyho ostrovů ve Východním (Jihočínském) moři, které Čína uměle rozšiřuje a na kterých buduje svá vojenská letiště.

Na demonstraci zazněla i kritika chemičky firmy Formosa, která podniká údajně za pomoci čínských investorů na ostrově, který ji Vietnam pronajal a způsobila obrovskou ekologickou katastrofu na pobřeží 4 vietnamských provincií Ha Tinh, Quang Binh, Quang Tri a Hue tím, že vypouštěla jedovatý toxický odpad do moře. Miliony otrávených ryb, mnoho set tisíc uhynulých škeblí, tisíce otrávených ptáků co otrávené ryby požili i znehodnocená mořská sůl jsou obrovské škody způsobené Vietnamu. Předseda ČVS Marcel Winter ve svém projevu na demonstraci veřejně odsoudil všechny tyto tři závažné skutečnosti a pronesl přání, aby se co nejdříve tisíce Vietnamců, kteří se léčí v nemocnicích z otravy rybami, uzdravilo a také, aby vietnamští rybáři zase mohli lovit zdravé ryby a živit tak své rodiny. To také sdělil v rozhovoru, který poskytnul přítomné vietnamské televizi. Závěrem demonstrace organizátoři této akce předali písemný protest účastníků velvyslanectví Číny. Svojí osobní účastí delegace předsednictva Česko-vietnamské společnosti dokázala, že jsme skutečnými přáteli Vietnamu a Vietnamců zde žijících a že jim vždy budeme pomáhat, třeba i jako jediní. Jediným zástupcem jakékoliv české organizace, který veřejně pronesl podpůrný projev na demonstracích Vietnamců k této problematice byl 11. května 2014 před velvyslanectvím Číny, 22. března 2015 na Václavském náměstí a letos 29. dubna opět před velvyslanectvím Číny v Praze pouze předseda ČVS Marcel Winter. Opravdoví přátelé si prostě pomáhají vždy a všude.

(Část projevu předsedy ČVS Marcela Wintera na demonstraci najdete na:
https://www.youtube.com/watch?v=ZjupdBzSxXU [https://www.youtube.com/watch?v=ZjupdBzSxXU])

*Česko-vietnamská společnost*
*www.cvs-praha.cz [http://www.cvs-praha.cz]*


Demontrace_Vietnamcu_7
Porada_s_organizatory_pred_zahajenim_demonstrace PREDSEDA_CVS_MARCEL_WINTER_NA_DEMONSTRACI_VIETNAMCU_29._4._PRED_CINSKOU_AMBASADOU_V_PRAZE_6 PREDSEDA_CVS_MARCEL_WINTER_NA_DEMONSTRACI_VIETNAMCU_PRED_CINSKOIU_AMBASADOU_V_PRAZE Predseda_CVS_Marcel_Winter_na_demonstraci_Vietnamcu_v_Praze PREDSEDA_CVS_MARCEL_WINTER_POSKYTUJE_ROZHOVOR_VIETNAMSKE_TELEVIZI_29._4._2016 Predseda_CVS_Marcel_Winter_pri_projevu_na_demonstraci_Vietnamcu_29.4.2016_v_Praze Setkání přátel

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.