NOVÝ PROJEKT ČESKO-VIETNAMSKÉ SPOLEČNOSTI UMOŽNÍ MATURANTŮM Z VIETNAMU STUDOVAT NA VOŠ STAVEBNÍ V ČR!

5.2.2016 byl předán vzdělávací projekt ČVS pro maturanty z Vietnamu na VOŠ stavební ve Svitavách velvyslanci VSR v ČR Truong Manh Sonovi.
V pátek 5. února jsme předali velvyslanci Vietnamu v ČR j.e. panu Truong Manh Sonovi náš nový vzdělávací projekt, který umožní studium maturantů z Vietnamu na Vyšší odborné škole stavební ve Vysokém Mýtě, která je kolektivním členem Česko-vietnamské společnosti. Vzdělávací projekt v češtině i ve vietnamštině předali autoři projektu Marcel Winter – předseda ČVS, Ing. Pavel Vacek – ředitel Vyšší odborné školy stavební a Střední školy stavební ve Vysokém Mýtě a PhDr. Libor Machan, CSc., MSc, MBA – generální ředitel vzdělávacího centra Campus Veolia v ČR. Velvyslance VSR Truong Manh Sona tento vzdělávací projekt velmi zaujal a za naši iniciativu nám poděkoval. Prvních 30  vietnamských maturantů bude mít možnost studovat v ČR od 3. října 2016 a stát se stavebními specialisty na vodohospodářské stavby a pro výstavbu dopravních staveb (železnice, silnic i dálnic).

Právě tyto stavby se ve Vietnamu budou v následujících letech v širokém měřítku realizovat. Vyšší odborné studium stavební začne u kolektivního člena ČVS několikaměsíčním intenzivním kursem českého jazyka (od 3. 10. do 21. 12. 2016 a od 15.2. do 28.4.2017), který bude pokračovat v menší míře po celou dobu následného 3 letého studia. Zahájení výuky v 1. ročníku 3 letého studia na VOŠ stavební začne 1. 9. 2017. Ve výuce VOŠ stavební je také angličtina. Po dokončení studia získají vietnamští studenti titul Bakalář – Bc. a DiS – Diplomovaný specialista, ale také i tzv. Europass o vzdělání, který zaručuje uznání jejich vzdělání v EU. O tyto studenty specialisty je velký zájem mezi velkými českými i zahraničním stavebními firmami u nás, ale také ve Vietnamu. Absolventi tedy najdou po skončení studia odpovídající profesní zaměstnání. V dalších letech bude tato možnost každoročně nabídnuta 90 maturantům z Vietnamu. Školné je mnohem nižší, než platí vietnamští rodiče za podobné studium svých dětí v Anglii, USA, nebo v Malajsii, či v Singapuru. To umožní nadaným vietnamským středoškolákům i z méně majetných rodin získat toto celospolečensky potřebné odborné vzdělání. Pěkné ubytování a kvalitní stravování jsou zajištěné. O kvalitě této školy se 3. února přesvědčila i ministryně školství Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D., když ji navštívila. Chceme  tímto svým konkrétním vzdělávacím projektem pomoci našemu školství i Vietnamu.

Marcel Winter

 Předseda Česko-vietnamské společnosti
Vizionář roku 2012 v ČR
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.