PŘEDSEDA SENÁTU PČR MILAN ŠTĚCH PŘILETĚL DO VIETNAMU

  Stech_a_Sang  Předseda Senátu Milan Štěch je od neděle 15.listopadu na oficiální návštěvě Vietnamu. Jedním z hlavních cílů této cesty je podpora českého exportu do země. Vývoz českého zboží do Vietnamu roste jen pomalu, naopak import z Vietnamu strmě, od roku 1993 se zvýšil 82násobně. Prezident i předseda Národního shromáždění Vietnamu, se kterými Milan Štěch jednal, slíbili, že se zapojí do maximální možné podpory česko-vietnamských ekonomických vazeb. Součástí delegace předsedy Senátu je pětice senátorů, dále předseda Akademie věd Jiří Drahoš a třicetičlenná podnikatelská mise vedená viceprezidentem Hospodářské komory Bořivojem Minářem.
    Milan Štěch přijel do Hanoje na pozvání předsedy Národního shromáždění Nguyena Sinh Hunga. Požádal ho o prověření možnosti zrušení vízové povinnosti pro české občany cestující do Vietnamu, která by mohla být výrazným impulsem pro rozvoj potřebného exportu českých firem do Vietnamu. Sinh Hung slíbil, že se zasadí o otevření tohoto tématu.

  Česko a Vietnam mají významné historické vazby, mnoho Vietnamců v Česku v minulosti studovalo a dnes jsou Vietnamci dokonce třetí největší národnostní menšinou v Česku. Předseda Senátu nabídnul uplatnění i dalším mladým Vietnamcům: „V Česku máme firmy, které mají zájem o vaše občany, kteří by si mohli doplnit odborné vzdělání a pak i pracovat ve firmách, zejména v oblasti moderních technologií, ale také výzkumu nebo vědy,“ řekl Milan Štěch.
Při jednání s předsedou Národního shromáždění VSR hovořil Milan Štěch také o dvou připravovaných dohodách mezi ČR a Vietnamem o policejní spolupráci a o předávání odsouzených. „Tato smlouva by umožnila výkon trestu Vietnamců odsouzených za trestné činy spáchané v ČR právě ve Vietnamu. Doplnila by tak více než 40 vzájemných smluv, které vztahy mezi Českem a Vietnamem upravují. Věřím, že se v brzké době podaří dotáhnout obě tyto dohody do konce,“ řekl předseda Senátu Štěch.
Předseda Senátu Milan Štěch se spolu se členy obchodní delegace zúčastní dvou podnikatelských seminářů, které mají směřovat k možnostem nabídek českých investic ve Vietnamu. Ty byly také hlavním tématem jednání s prezidentem země a ministrem investic a plánování. „Jméno České republiky ve světě je čím dál tím  silnější, roste i váš vliv v EU. Je třeba, abychom nadále rozvíjeli naše vztahy na všech úrovních. V ekonomickém směru zejména v oblasti technologií, výzkumu a vědy,“ uvedl prezident Truong Tan Sang s dodatkem, že na začátku roku 2016 očekává návštěvu prezidenta Miloše Zemana, která by také mohla otevřít dveře některým českým podnikatelům.
Předseda do Hanoje přijel mimo jiné při příležitosti 65. výročí navázání vzájemných diplomatických vztahů. V Hanoji také zahájí Festival českého piva. Dále navštíví Da Nang a Ho Či Minovo Město, kde proběhne slavnostní otevření Centra Tomáše Bati.
(Zdroj: Senát PČR)
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.