MINISTR ZAORÁLEK JEDNAL S VIETNAMSKÝM VÍCEPREMIÉREM

Ministři zahraničních věcí VSR a ČR Pham Binh Minh a Lubomír Zaorálek 24 7  v Praze (2)

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se dne 24. července 2014 v Černínském paláci setkal s místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí Vietnamské socialistické republiky Pham Binh Minh.

Během jednání ministři zhodnotili celkový rozvoj bilaterálních vztahů a poukázali na perspektivní oblasti vzájemné spolupráce. „Velký a nevyužitý je podle mého názoru potenciál spolupráce v obchodní a ekonomické oblasti,“ řekl ministr Zaorálek. „Český export do Vietnamu sice roste, ale obchodní deficit v neprospěch ČR se i nadále prohlubuje,“ konstatoval ministr Zaorálek. V roce 2013 dosáhl český vývoz rekordních 128,9 milionů USD a deficit obchodní bilance činil 290 milionů USD. Šéf české diplomacie proto vyjádřil zájem o prohloubení spolupráce zejména v ekonomické oblasti a zvýšení objemu obchodní výměny. Požádal také vicepremiéra Minh o účinnější pomoc při řešení přetrvávajících problémů českých investorů ve Vietnamu.

Ministři hovořili i o vietnamské komunitě v České republice. „Vážíme si jejich přínosu pro rozvoj ČR, která se stala jejich domovem,“ řekl na adresu Vietnamců žijících v ČR ministr Zaorálek. „Jsou významným kulturním, společenským, ale i obchodně ekonomickým mostem mezi našimi zeměmi,“ dodal ministr.

Vicepremiér Minh potvrdil, že je vietnamská strana připravena spolupracovat v oblasti prevence a potlačování ilegální výroby drog a jejich distribuci. Připravované mezivládní dohody o spolupráci v boji proti trestné činnosti (o policejní spolupráci) a o předávání odsouzených osob by mohly být podepsány do konce roku 2014.

Partneři věnovali pozornost i oblasti lidských práv, kde ČR zaznamenala některé známky pozitivního vývoje. Ministr Zaorálek ocenil například přijetí nové vietnamské ústavy a některé další kroky, k nimž vietnamská vláda v poslední době přistoupila.

Společně se ministři ohlédli za právě ukončeným 20. zasedáním ministrů zahraničních věcí EU-ASEAN v Bruselu. Přivítali jeho závěry a vyslovili se za další prohloubení spolupráce mezi EU a zeměmi ASEAN. Vyměnili si též názory na aktuální regionální témata.

Na závěr jednání partneři podepsali Memorandum o porozumění mezi ministerstvy zahraničních věcí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.