BLESK.CZ ZVEŘEJNIL REPORTÁŽ O VÍZOVÉ MAFII VE VIETNAMU

Web BLESK.CZ zveřejnil 4. března reportáž o vízové mafii ve Vietnamu:
K ARGUMENTŮM, KTERÉ JSEM REDAKCI BLESK.CZ POSKYTNUL, MÁM ŘADU DŮKAZŮ I PÍSEMNÉ AKTUÁLNÍ SVĚDECTVÍ Z VIETNAMU. POSTUP VÍZOVÉ MAFIE V HANOJI, KTEROU TVOŘÍ I NĚKTEŘÍ ČESKY MLUVÍCÍ VIETNAMCI, POŠKOZUJE EKONOMIKU ČR A VIETNAMCE. VIETNAMCI SE NEÚMĚRNĚ ZADLUŽÍ, NA DLUH SI ZA 2 ROKY PRÁCE V ČR NEVYDĚLAJÍ A PAK SE SNADNO STANOU OTROKY NARKOMAFIE V ČR. A PROTI TOMUTO HNUSU BOJUJI A PŘEDAL JSEM LONI MZV ČR NÁŠ PROJEKT, JENŽ JE NÁVODEM PRO VLÁDU ČR, JAK TÉTO LETITÉ OSTUDĚ ČR VE VIETNAMU NAVŽDY A RYCHLE ZABRÁNIT I JAK PRAKTIKY VIETNAMSKÉ ZPROSTŘEDKOVATELSKÉ MAFIE ODSTRANIT.
Přesto nepochopitelně nám nebylo MZV ČR umožněno dokončit náš zkušební pilotní projekt pro 20 pracovníků a 26 studentů.
TENTO EMAIL JSEM DNES DOSTAL Z HANOJE:
Hezký pozdrav z Hanoje,
Četl jsem váš článek na internetu ohledně víz pro Vietnamce a dovoluji si vám informovat o postupu a to jak pro krátkodobé víza tak pro dlouhodobé či trvale pobyty za účelem zaměstnání či za účelem sloučení rodiny.
Jak již víte jsem z rodinou ve Vietnamu a zároveň chodím před budovu českého velvyslanectví v Hanoji, neboť moje tchýně si chce požádat o viza návštěvy do ČR. Píší vam s mobilu a tak to zkusím trochu shrnout.

Na moji tchýni již druhý týden se nedostala řada. Přesto i kdyz zaměstnanec českého velvyslanectví mi slovně potvrdil, že žádné pořadové cisla pred budovou nejsou. Přesto si pořadové čísla sami cekatele vytvářejí a řádně zapisují do sešitu. Moje tchyně je v tomto sesitu jako padesátá v pořadí. Vzhledem k tomu že je odbaveno denne pouze 10 az 15 osob , tak to vypada jeste asi na dalsi 2 týdny.
A ted k tomu visapointu. Pred budovu velvyslanectví chodím momentálně často a jak víte rozumím trochu vietnamskemu jazyku a je pro mne zcela snadné se dostat do vietnamské komunity. Mohu jen potvrdit neschopnost české republiky a potvrzuji také vaše slova o cenách za kolik a jak se dostane do ČR. Pře budovou jsem se setkal a to jak ze žadateli a několik zprostředkovatelů.
Ve frontě jsem navázal komunikaci s těmito lidma. Od žadatelů jsem se toho moc nedozvěděl , snad jen to ze budou pracovat někde ve fabrice. Pokud se tento žadatel semnou začal bavit , okamžitě dostal pokyn od vietnamského zprozdredkovatele aby semnou nekomunikoval. Tito zposredkovatele to tam maji pod kontrolou, staví žadatele do fronty . Proto již tam nedochází strkanici.  jsou přímo u těchto žadatelů nebo stoji na proti přes silnici a rohu křižovatky.
Někteří zprostředkovatele hovoří také docela dobre cesky. Návazal jsem s nima kontakt a pokusil se zjistit proc nekdo se nedokáže i během jednoho roku objednat přes visapoint . Bratranec me ženy by chtel pracovat v ČR , bohužel odmítáme těmto lidem zaplatit. Momentálně tito lidé si berou od 16 az 19 tisic dolarů. Zjišťoval jsem a vyptával jak se tedy muze dostat co ČR. Za účelem zaměstnání či podnikání.
Od těchto zprostředkovatelů mi bylo vysvětleno a nabídnuto několik variant. Za účelem podnikání již ČR viza nevydává proto je jen možnost se do ČR dostat jen na zelenou kartu za účelem zaměstnání po objednání přes visapoint. Objednání přes visapoint jsem také zkoušel, bohužel neni možnost se objednat, neboť porad svítí cervene. Tento zprostředkovatel mi nabídl pokud bych jen potřeboval objednat pred visapoint stalo by to 7 tisic dolarů, bez záruky vraceni penez, neboť neručí jesli viza dostane.
Ze zárukou a zajištěnou praci by to stalo dalších 8 tisic dolaru, celkem tedy 15 tisic. Pokud by si žadatel nedokázal obstarat dokumenty jako je čistý trestní rejstrik,lékařske potvrzeni a dalsi zalezitosti ve Vietnamu.cena by se mohla jeste navysit 1-3 tisice dolaru. Nepochopil jsem jak je mozne se přes visapoint objednat, hned mi tedy ukázal na mobilu vyfocene visapoint jak svítí zeleně.
Pane Winter mejte se pekně.  J.
VÝMLUVY A MLŽENÍ MZV ČR ODMÍTÁME A ŽÁDÁME VLÁDU ČR O OKAMŽITOU URYCHLENOU NÁPRAVU, KTERÁ NÁM UMOŽNÍ DOKONČIT NÁŠ PILOTNÍ-ZKUŠEBNÍ PROJEKT (JENŽ JE NÁVODEM JAK VŠECHNY MAFIÁNSKÉ VÍZOVÉ PRAKTIKY ODSTRANIT) A ZÍSKAT VÍZA PRO 20 PRAKTICKÝMI ZKOUŠKAMI VYBRANÝCH KMENOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ NAŠICH 2 KOLEKTIVNÍCH ČLENŮ – TRIOLY PRAHA A SVITAPU SVITAVY, ALE TAKÉ PRO 26 STUDENTŮ – ŘÁDNĚ ZKOUŠKAMI PŘIJATÝCH VIETNAMSKÝCH MATURANTŮ, KTEŘÍ OBDRŽELI ÚŘEDNÍ POTVRFZENÍ O PŘIJETÍ KE STUDIU A JEJICHŽ MATURITNÍ VYSVĚDČENÍ BYLY ŘÁDNĚ ČR NOSTRIFIKOVÁNY, PRO STÁTNÍ VOŠ STAVEBNÍ VE VYSOKÉM MÝTĚ, KTERÉ CHTĚJÍ UHRADIT ŠKOLNÉ, ZA UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ DOPŘEDU NA 2 ROKY.
Marcel Winter
Předseda Česko-vietnamské společnosti
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.