ČVS SOUHLASÍ S KZPS ČR: ZAMĚSTNAVATELÉ A PODNIKATELÉ OPRÁVNĚNĚ ŽÁDAJÍ NÁPRAVU

Česko-vietnamská společnost souhlasí s vyjádřením KZPS (Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR) dne 6. 2. 2017. Není možné, aby odboráři (ČMKOS) řídili vízovou politiku ČR a určovali, kdo k nám smí přijít pracovat a kdo ne.

Podporujeme přijímání pracovitých kvalifikovaných cizinců, jako kmenových zaměstnanců, zejména pro naše výrobce a exportéry, aby mohly splnit zvýšené požadavky svých odběratelů a nezkrachovaly. Chybějících více jak 140 000 pracovníků ohrožuje existenci mnoha firem a vážně to škodí ekonomice ČR. Výhodou zahraničních pracovníků je jejich pracovitosti, například historicky u Vietnamců. Cizinci na zaměstnanecké karty nastoupí pracovat podle potřeby zaměstnavatele kamkoliv a spokojí se s ubytovnou, ale Češi chtějí pracovat nedaleko svého bytu, nebo rodinného domu, kde žijí se svojí rodinou a jejich děti tam chodí do školy. Proto je zaměstnávání cizinců běžné ve vyspělých zemích EU, ale i v USA, Japonsku, či v Koreji.

Rekvalifikace našich nezaměstnaných u nás existují již 27 let, stát na ně vynaložil mnoho miliard Kč, ale aktuální potřeby trhu práce nevyřešily. Dnešní stav je i důsledkem nulté vlny privatizace našeho školství, kdy tehdejší ministr školství Ivan Pilip zrušil 108 SOU i OU a proto dnes nám kvalifikovaní řemeslníci i dělníci scházejí. 

Nehrozí žádná stagnace mezd, pokud zahraniční pracovníci budou zaměstnáni jako kmenoví pracovníci našich firem, které jim zajistí také ubytování Při nízké mzdě, ze které se odečte sociální a zdravotní pojištění i poplatek za ubytování, se k nám zahraniční pracovníci nepohrnou, ani Vietnamci a půjdou raději pracovat do Německa, Francie, Anglie, USA, Japonska či Koreje, kde o ně mají zájem a nabízejí jim vyšší mzdy. Ekonomický růst zpomalí zejména nedostatek pracovníků, neboť naši výrobci a exportéři nemohou splnit zvýšené požadavky svých odběratelů a ti si najdou jiné dodavatele v okolních zemích. Některým firmám již dnes kvůli nedostatku pracovníků hrozí bankrot.

Je nutné urychleně prosadit, aby k nám mohli přijít pracovat jako kmenoví zaměstnanci do výrobních podniků na zaměstnanecké karty Vietnamci se kterými máme dobré zkušenosti již z totality a dnes je proto opět mnoho firem požaduje, neboť jsou velmi pracovití a z 90% mírumilovní buddhisté, ale někteří jsou i katolíci. Dnes v našich výrobních podnicích pracuje 5098 Vietnamců, zaměstnavatelé jsou s nimi spokojeni a proto by mnozí chtěli zaměstnat další pracovníky z Vietnamu. Největším problémem je nemožnost získat ve Vietnamu jako budoucí kmenoví zaměstnanci českých výrobců na zaměstnaneckou kartu pracovní vízum do ČR. Kmenoví zaměstnanci mají stejné podmínky jako Češi a nemohou se stát žádnými novodobými otroky, jak tomu bylo v letech 2006 až 2009, kdy je k nám podvodně nalákaly a okrádaly je některé české nesolidní zprostředkovatelské agentury.

Nemožnost objednat si návštěvu na konzulátu ČR v Hanoji pomocí Visapointu využívá již delší čas vietnamská zprostředkovatelská mafie. Inzeráty zahraničních mafiánských zprostředkovatelských agentur dokazují, že se k nám cizinci na práci v menších skupinách dostávají. Zahraniční mafiánští zprostředkovatelé jim nabízejí 2letou práci v ČR a pak možnost zde podnikat na živnostenský list za 16 000 až 19 000 USD. Již loni v červenci jsem na to upozornil MZV ČR. K odstranění těchto praktik naše Česko-vietnamská společnost zahájila zkušební pilotní projekt, ve kterém si naši kolektivní členové Triola Praha a Svitap Svitavy po praktických zkouškách zájemců v Hanoji vybrali své budoucí kmenové zaměstnance. Bohužel od loňského července marně čekáme na možnost odevzdat jejich žádosti o vízum na náš konzulát v Hanoji. není se čemu divit, když ČMKOS si nepřeje u nás žádného pracovníka z Vietnamu. Že tím někteří čeští výrobci zkrachují a budou muset propustit své stávající české pracovníky je ČMKOS zřejmě jedno i když to poškodí ekonomiku ČR.

Mezi Ukrajinci a Vietnamci je rozdíl. Deník Právo nedávno zveřejnil, že Ukrajinci pracující ve Škodě Auto ve Kvasinách zvýšili přestupkovou a drobnou kriminalitu v tomto regionu o 419%. Důvodem jsou prý jejich časté návštěvy hospod a konzumace alkoholu. To u Vietnamců nehrozí. Nelze však  žádnou národnost paušalizovat. Chybějících 140 000 pracovníků samotná Ukrajina nevyřeší, to je nutné si uvědomit. Pokud by na Ukrajině vzniknul válečný konflikt, tak Ukrajinci pochopitelně ihned odejdou bránit svoji vlast a bohužel toto nebezpečí existuje.

Výhodou legálního zaměstnání Vietnamců u nás je mnohaletá tradice, zkušenosti mnoha výrobců s nimi a jejich příkladná pracovitost. V celé ČR mezi 60 000 Vietnamci je dostatek tlumočníků v každém regionu a Vietnamci zde mají možnost nakupovat si vietnamské potraviny a ovoce, či o víkendu navštívit své přátele. Naše firmy si mohou předem ve Vietnamu zájemce při praktických zkouškách přezkoušet a vybrat si ty nejlepší! V tom jim umíme pomoci. Jako buddhisté nejsou Vietnamci žádnou bezpečnostní hrozbou pro ČR. V USA pracují dokonce i v NASA. V celém světě jsou s nimi zaměstnavatelé spokojeni, neboť neodmítají pracovat podle potřeby zaměstnavatelů přesčas, naopak to vítají. Vietnamci nechodí utrácet své vydělané peníze do hospod, jsou velmi skromní a snaží se pravidelně posílat část úspor svým rodinám do Vietnamu. U Vietnamců jsou jejich děti, rodiny a rodiče vždy na prvním místě. Jedinou nevýhodou je, že zaměstnavatelé musí přijmout jednoho Vietnamce z ČR, který je má jako pomocník na starosti, pomáhá jim a na pracovišti jim tlumočí. Česko-vietnamská společnost může pomoci tlumočníky zajistit. Vietnamci se ve volném čase sami rádi naučí velmi rychle česky, navíc ve velkotržnicích u nás se prodávají česko-vietnamské a vietnamsko-české slovníky i učebnice gramatiky, které si zde sama vydala zdejší vietnamská komunita. Již 5098 Vietnamců pracuje jako zaměstnanci v českých podnicích a zaměstnavatelé jsou s nimi spokojeni.

Aktuální nedostatek 140 000 pracovníků poškozuje ekonomiku ČR a proto je nutné kromě náboru na Ukrajině navázat na mnohaleté tradice a rychle umožnit stejný nábor i ve Vietnamu.
Marcel Winter
Předseda Česko-vietnamské společnosti
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.