TISKOVÁ KONFERENCE ČVS 20.9. ZVEŘEJNILA PROBLÉMY S VISAPOINTEM V HANOJI, KTERÉ POŠKOZUJÍ NÁŠ PROJEKT, NAŠE KOLEKTIVNÍ ČLENY I EKONOMIKU ČR

predseda-cvs-marcel-winter-poskytuje-rozhovor-vietnamske-televizi-vtv-na-tk-cvs-20-9

V úterý 20. září se konala v Praze tisková konference ČVS, protože i když náš zkušební pilotní personální a vzdělávací projekt „Vy pomůžete nám a my pomůžeme vám“ určený výhradně a pouze jen našim kolektivním členům, získal na konferenci s názvem „Využití kvalifikovaných vietnamských pracovníků na českém pracovním trhu a možnost spolupráce v oblasti vzdělávání“, která se uskutečnila 30. května v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, podporu místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR JUDr. Vojtěcha Filipa.

Byli jsme jím veřejně vyzváni k realizaci tohoto projektu před zástupci MV, MPO i MPSV a přítomnými poslanci PČR a přesto, že jsem osobně v červenci dovezl na velvyslanectví ČR do Hanoje vzorně kompletně připravené veškeré potřebné doklady pro nástup 10 švadlen do Trioly v Horním Jiřetíně a 10 šičů do Svitapu J.H.J. Svitavy, tak jsem neuspěl a byl jsem odkázán na Visapoint, na který ale není možné již 7 let se normálně zaregistrovat. Při jednání na ambasádě ČR v Hanoji jsem upozornil velvyslance i konzulku na zneužívání Visapointu vietnamskou mafií v Hanoji, která za pomoci svých hackerů nabízí možnost zaregistrovat se na Visapointu za úplatek 4000 až 7000 USD, což zveřejnil web Vietinfo, nebo nabízí zajištění víza a práce v ČR za 15 000 USD, což nabízí i někteří Vietnamci v ČR. Po návratu do ČR ve snaze dokončit náš pilotní zkušební projekt, který by pomohl našim kolektivním členům Triole a.s. Praha a firmě Svitap JH.J. s.r.o. Svitavy, jejichž zástupci si v rámci projektu vybrali ve výběrových praktických zkouškách v Hanoji své budoucí kmenové zaměstnance a regionálními úřady práce mají schválené zaměstnanecké průkazy, jsem třikrát osobně navštívil 1. náměstka ministra zahraničních věcí ČR PhDr. Lukáše Kauckého, ale také bezvýsledně. I jeho jsem upozornil na mnohaleté problémy s Visapointem v Hanoji. Protože mám na facebooku 2928 vietnamských přátel, tak dostávám od nich mnoho konkrétních informací o tom, jak se nemohou i několik let na Visapoint v Hanoji zaregistrovat. Stále jim hlásí, že všechny termíny k odevzdání žádosti o víza do ČR jsou obsazené. Z toho mají radost pouze vietnamská mafie a naši odboráři, neboť předseda ČMKOS Josefa Středula nedávno v České televizi sdělil, že odbory si nepřejí příliv pracovníků za zahraničí, zejména z tzv. třetích zemí.

Když jsem také nedávno v České televizi na ČT 24 sledoval vystoupení náměstka ministra zahraničních věcí JUDr. Martina Smolka Ph.D., LL.M., ve kterém sdělil, že “ naše vláda nechce v současné době větší příliv zaměstnanců ze zahraničí “ a přitom v ČR chybí firmám 139 268 potřebných pracovníků, tak jsem si uvědomil, že je nutné uspořádat tiskovou konferenci ČVS a na tento závažný problém veřejně upozornit, protože vinou nefunkčního Visapointu v Hanoji je poškozována ekonomika ČR.  

Vinou nemožnosti zaregistrovat se na Visapoint v Hanoji a tak legálně získat termín k předání žádostí 10 švadlen pro Triolu a 10 mužů-šičů pro Svitap, zejména organizací výběrových praktických zkoušek zájemců v Hanoji, vznikly velké finanční ztráty nám i našim kolektivním členům. Zodpovědní ministerští úředníci by si již konečně měli uvědomit, že oni jsou zde pro nás, nikoliv my pro ně. V našem pilotním zkušebním projektu pomáhají kolektivní členové ČVS jiným kolektivním členům ČVS. Při svých jednáních na MZV ČR jsem požádal, aby byl urychleně personálně posílen konzulát ČR v Hanoji a také, aby flexibilně u pracovní skupiny do jednoho podniku, nebo u skupiny studentů do jedné školy v ČR, byla možnost podat žádosti hromadně.

Jako první a zatím jediný z ČR jsem získal v červenci z vietnamského ministerstva práce a sociálních věcí písemné potvrzení o zájmu Vietnamu legálně vysílat do ČR vietnamské pracovníky i spolupracovat v našem projektu s Česko-vietnamskou společností, což jsem MZV ČR předal s přáním, aby se uzavřela bilaterární dohoda ČR s VSR pro zajištění pracovníků a studentů z Vietnamu. Podporu našemu projektu také vyjádřila osobně viceprezidentka Vietnamu paní Dang Thi Ngoc Thinh, když zástupce ČVS přijala 16. června v Praze, v rámci své oficiální návštěvy ČR. Všechny tyto podpory nám, našemu projektu, ani našim kolektivním členům vinou věčně obsazených termínů na Visapointu v Hanoji nepomohly. Přitom náš zkušební pilotní projekt je vzorem, jak získat pro české výrobce z Vietnamu kvalitní pracovníky a nikoliv „zajíce v pytli“ i jak zamezit obrovskému zadlužování vietnamských zájemců o práci v ČR u vietnamské mafie v Hanoji, kteří si na splacení těchto dluhů u nás za dva roky nevydělají a tak se potom stanou ve snaze uhradit své dluhy adepty vietnamské narkomafie v ČR. Škoda, že to MZV ČR nepochopilo a našemu pilotnímu zkušebnímu projektu i přes naši naléhavou žádost neudělilo pouze pro 20 vietnamských pracovníků vyjímku. Praktické zkušenosti jsou nejen vždy lepší, než teoretická řešení, ale významně mohou pomoci při urychlení nápravy nedostatků, které poškozují naše výrobce, naši ekonomiku a tím každého z nás.

Marcel Winter

Předseda Česko-vietnamské společnosti

Vizionář roku 2012 v ČR

Děkujeme českým i vietnamským novinářům, českému rozhlasu a vietnamské televizi za účast na naší tiskové konferenci a hlavně za zveřejnění faktů o problému s Visapointem v Hanoji, který nám neumožnil dokončit náš pilotní zkušební projekt a vážně poškozuje ekonomiku ČR:

PROSPERITA:

http://www.iprosperita.cz/lobby-info/7460-nedostatek-pracovniku-uz-stat-netrapi

AKTUÁLNĚCZ:

http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/fabrikam-chybi-sicky-vyucene-vietnamky-stat-nepusti/r~842cddc07f2111e69966002590604f2e/

E 15:

http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/ceske-firmy-si-stezuji-na-potize-pri-zamestnavani-vietnamcu-1322125

iDNES:

http://ekonomika.idnes.cz/ceskym-textilkam-chybi-sicky-z-vietnamu-fdk-/ekoakcie.aspx?c=A160920_162531_ekoakcie_fih

NOVINKY.CZ:

https://www.novinky.cz/kariera/415456-firmy-si-stezuji-na-potize-pri-zamestnavani-vietnamcu.html?source=FBS

21-9-vnp-_rao_can_ld_vn_den_sec21-9-cong_dong-cz21-9-tt-_nhung_rao_can_ld_vn_den_sec

 hal%cb%87o-noviny-23-9-2016

pilotni-projekt-cvs

pilotni-projekt-cvs-dokonceni

tiskova-konference-cvs-20-9

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.