OPĚT JAKO JEDINÍ JSME PODPOŘILI VIETNAMCE NA PROTESTNÍ AKCI V PRAZE

Demonstrace 23.8. - Marcel Winter beseduje s přítomnými lidmi V úterý 23. srpna se předseda ČVS Marcel Winter zúčastnil protestní akce Vietnamců na Staroměstském náměstí v Praze, kterou organizovali vietnamští vlastenci ze skupiny „Bratři za vlast“, kteří žijí v ČR. Nejdříve přítomným lidem přečetli své prohlášení k verdiktu Mezinárodního rozhodčího soudu v Haagu ze dne 12. 7. 2016 v soudním procesu Filipín vůči Číně, v otázce využívání Jihočínského moře. Čína tento verdikt neznává a neplní. Toto své prohlášení přečetli v češtině, vietnamštině i v angličtině, což uvítali přítomní zahraniční turisté. Pak předseda naší Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter ve svém projevu podpořil tuto protestní akci a vyjádřil veřejně podporu nároku Vietnamu a dalších států na Spratlyho souostroví a Paracelské ostrovy, které protiprávně okupuje Čína, uměle je rozšiřuje a buduje na nich své vojenské letecké základny. Uvedl také, že proti tomu protestuje i Japonsko a USA.

Verdikt rozhodčího soudu v Haagu potvrdil, že  Čína nemá na tato území žádné historické právo. Marcel Winter připomenul přítomným známou českou písničku Voskovce, Werich a Ježka s názvem David a Goliáš. Poděkoval Vietnamcům a vietnamskému státu, že tento závažný mezinárodní konflikt řeší mírovou diplomatickou cestou. Za zvuku vietnamské hudby si přítomní zatančili kolečko přátelství a byly vypuštěny balonku míru. V průběhu akce Marcel Winter vysvětloval přítomným lidem význam akce a informoval je o tomto problému v Jihočínském moři. Škoda, že již po čtvrté na protestní akci Vietnamců v ČR proti porušování mezinárodních zákonů Čínou, kromě našeho předsedy, nikdo jiný z českých organizací přátel Vietnamců u nás nevystoupil a veřejně Vietnamce i Vietnam nepodpořil. Naše celostátní Česko-vietnamská společnost byla opět jediná, která veřejně podpořila oprávněné protesty Vietnamu a Vietnamců zde žijících.

 Demonstrace 23. srpna - předseda ČVS Marcel Winter vysvětluje lidem jádro problému Demonstrace 23.8 - balonky míru Demonstrace 23.8 - vypouštění balonků míru
Demonstrace Vietnamců 23.8.2016 na Staroměstském náměstí v Praze
PROTEST VIETNAMCŮ 23.8.2016

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.