ČESKO-VIETNAMSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PRO DĚTI „TALENT“ ZAHÁJILO SVOJI ČINNOST V PRAZE 4 – LIBUŠI

TalentVe čtvrtek 10. března bylo slavnostně otevřeno v Praze 4 – Libuši Česko-vietnamské vzdělávací centrum pro děti s názvem „TALENT“. Před půl rokem mne navštívily ekonomka Mary Huyen Doová a grafička i designérka Le Ha s podnikatelským nápadem, jak pomoci celotýdně pracujícím rodičům vietnamských dětí. Při několika našich pracovních setkáních byl vytvořen koncept vzdělávacího centra pro vietnamské děti, které aktivně pomůže nejen vyhledat případný talent, ale zároveň jej bude i odborně prohlubovat. Je mi ctí, že obě majitelky přijaly můj návrh, aby se toto dětské česko-vietnamské vzdělávací zařízení nazývalo Talent. S Mary Huyen Do i Le Ha jsem si předem prohlédnul i budoucí pronajaté prostory, které si našly. Jejich zápal pro správnou věc mne přesvědčil o tom, že tato druhá generace Vietnamců, jenž zde absolvovala naše školy, se nejen nebojí podnikat v nových oborech, ale má celospolečenské cítění i potřebu sounáležitosti se zde žijící vietnamskou komunitou. Proto jsem jim veřejně při slavnostním zahájení poděkoval. Zdůraznil jsem hlavně sociální i celospolečenský význam jejich příkladné podnikatelské činnosti, stejně jako při ranním rozhovoru v Českém rozhlase Plus v 8,55 hodin, nebo při slavnostním zahájení Českému rozhlasu Region, redakci Haló novin i vietnamské televizi VTV.

Rodiče vietnamských dětí si zatím většinou seženou na hlídaní svých dětí české sousedky, které však nemohou odborně talent vietnamských dětí odborně v předškolním věku podchytit a rozvíjet. V „Talentu“ je připraveno pět tříd pro vietnamské děti ve věku od pěti let k návštěvě zájmových kroužků, zaměřených například k výuce cizích jazyků, zpěvu, hře na hudební nástroje, tance, práce na počítači, či sportovních disciplín. V druhé části činnosti bude „Talent“ poskytovat celotýdenní hlídání vietnamských dětí ve věku od tří do šesti let, každý den od 8 do 19. hodin, které bude poskytovat dětem 4 jídla denně a dvě výuky, podle přání rodičů. Tato část „Talentu“ bude časem přeměněna na mateřskou školku. Majitelky i jejich české asistentky se už moc na vietnamské děti těší. I když Mary Huyen Doová i Le Ha ve svých projevech poděkovaly za finanční pomoc svým rodičům i přítomným sponzorům z vietnamské komunity, tak si myslím, že jim všem patří dík hlavně těch nejmenších, vietnamských dětí žijících v Praze 4 a v okolí, pro které je vzdělávací centrum „Talent“ zřízeno. Péče o děti a o jejich vzdělání je životní prioritou 

Vietnamců na celém světě Není proto náhoda, že se vietnamské děti i u nás velmi dobře učí, například na základních školách mají studijní průměr 1,3 a na středních školách 1,7 a mnohé úspěšně absolvují i vysoké školy. V Praze 4 – Libuši byl tímto položen základ studijních a životních úspěchů další nové vietnamské generace u nás žijící. Věřte mi, že dnešní „banánové děti“ velmi brzy nahradí tyto „talentované děti budoucnosti“, ku prospěchu svých rodičů i celé naší společnosti.
Marcel Winter
Předseda Česko-vietnamské společnosti
O VZDĚLÁVACÍM CENTRU PRO VIETNAMSKÉ DĚTI „TALENT“ V PRAZE 4 – LIBUŠI INFORMOVALA MÉDIA:

TALENT_-_10.3.2016__-_MAJITELKY_ZLEVA_MARY_HUYEN_DOOVA_A_LE_HA TALENT_-_10.3.2016_-_SLAVNOSTNI_PRESTRIZENI_PASKY TALENT_-_10.3.2016_-_ZLEVA_OBE_MAJITELKY_LE_HA_I_MARY_HUYEN_DOOVA_A_PREDSEDA_CVS_MARCEL_WINTER TALENT_10.3. TALENT_10.3.2016

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.