Předseda ČVS navštívil Vietnam


Zpráva z přátelské návštěvy předsedy Česko-vietnamské společnosti
PaedDr. Miloše Kusého ve Vietnamu (16.12. – 31.12.2012)

Vážení přátelé, jak již víte, tak jsem ihned po svém zvolení předsedou ČVS odletěl na přátelskou návštěvu Vietnamu. Cílem mé cesty byla návštěva Ho Či Minova města (Saigonu) a jižní provincie Vietnamu Kien Giang (čti: Kin zá), jejíž součástí je i největší vietnamský ostrov Phu Quoc (čti Fu Vok).

Mapa provincie Kien Giang (vlevo) a ostrova Phu Quoc (vpravo).

Dne 16.12. jsem telefonicky jednal s čestným předsedou Svazu Vietnamců Chomutova panem Ing. Duong Viet Dungem (české jméno má Pavel). Ten nejprve poblahopřál panu Marcelu Wintrovi ke zvolení čestným předsedou ČVS a k mému zvolení a pozval mne na svůj resort My Lan na ostrově Phu Quoc. Pozvání jsem velmi rád přijal.

Dne 17.12. jsem dorazil na nově otevřené mezinárodní letiště ostrova Phu Quoc a odjel jsem na nejkrásnější pláž Vietnamu Bai Sao, kde leží přímořský resort My Lan. Tento resort vybudoval pan Pavel, absolvent naší české university, vlastní pílí. Místo je to opravdu kouzelné.

Foto s panem Pavlem v jeho resortu My Lan.

Dne 24.12. jsem uskutečnil přátelskou návštěvu na radnici okresního města An Thoi, kde nás přijal pan starosta Do Thanh Trung, se kterým jsme hovořili o velkých plánech, které toto město, důležitý námořní přístav, má. Velkým přínosem pro město je právě budovaná dálnice z mezinárodního letiště, která umožní rychlou přepravu obyvatel, ale také hlavně turistů do této nádherné rekreační oblasti. Město je také známé tím, že je obklopeno celou řadou nádherných ostrovů, kde jsou mimořádně dobré podmínky k rybolovu a šnorchlování.

Foto s panem starostou Do Thanh Trung a panem Pavlem před cedulí radnice.

Dne 24.12. jsme navštívili nejstarší buddhistickou pagodu města An Thoi, kde nás provázel nejvyšší kněz. Po obřadu nám umožnil prohlídku všech částí této právě rekonstruované pagody. Při vietnamském čaji pak hovořil o tom, co vše pagoda dělá pro potřebné lidi.

Foto s knězem.

24.12. jsem se zúčastnil slavnostního večera v resortu My Lan, který pořádal pan Ing. Duong Viet Dung (Pavel) za účasti pana starosty města An Thoi Do Thanh Trung, ředitele Gymnázia An Thoi pana Nguyen Tung Lam a dalších hostů. Tématem rozhovorů byla aktuální situace ve vzdělávání na školách ostrova Phu Quoc v kontextu s nebývalým rozvojem turistiky. Ukazuje se, že bude třeba na tento rozvoj reagovat, a to například i zřízením „hotelového učiliště“ pro přípravu pracovníků pro práci v hotelích a rekreačních resortech.

Foto z večeře s panem starostou, ředitelem gymnázia a Pavlem.

25.12. se na pozvání ředitele Gymnázia An Thoi pana Hguyen Tung Lam uskutečnila dvě zajímavá setkání. Jedno bylo setkání s náměstky ředitele gymnázia (Trah Duang Hop, Tran Thi Thuc, Nguyen Van Tioi) , kde se hovořilo o budoucích záměrech ve vzdělávání studentů (je jich téměř 1000) a o zájmu o spolupráci s některým gymnáziem v České republice, aby tak studenti získali větší možnost komunikovat v anglickém jazyce. V současné době těchto příležitostí mají málo.

Foto s ředitelem gymnázia (1. vlevo) a jeho náměstky.

Druhé setkání bylo se studenty posledních ročníků gymnázia. Zde jsem jim představil Českou republiku a naši Česko-vietnamskou společnost a informoval jsem je co vše pro Vietnamce žijící v ČR děláme. Studenti byli upřímně překvapeni kolik Vietnamců u nás žije a kolik jich u nás studovalo. Jejich živé dotazy se týkaly i možnosti studia na našich universitách.

Foto se studenty.

26.12. jsem se zúčastnil slavnostní večeře s náměstkem pro místní rozvoj ostrova Phu Quoc panem Duan Quoc Thanhem. Ten nás informoval o velkých plánech rozvoje ostrova. Právě nově otevřené mezinárodní letiště podnítilo až nebývalý boom ve výstavbě nových hotelů a resortů. Jeho úřad musí dbát na to, aby rozvoj turistiky nebyl na úkor přírodních krás ostrova. Projevil také zájem o mezinárodní spolupráci krajského města Rach Gia (čti rech za) s některým z měst v České republice. Informoval jsem jej o činnosti ČVS a o tom, že v hledání vhodného partnerského města bude naše společnost ráda nápomocna.

Foto s panem náměstkem Duan Quoc Thanhem (uprostřed).

27.12. jsem se účastnil návštěvy nově zrekonstruovaného muzea známého ve světě jako kruté Coconut tree prison „Kokosové vězení“, kde za Indočínské války s Francouzi a později za války s Američany byli mučeny a týrány desetitisíce vězňů. Hrůzy tehdejší doby zde připomíná nejen obrazová dokumentace, ale také samotné vězeňské ubikace, mučírny… Symbolicky naproti této věznici byl vybudován nádherný památník na památku všech, kdo v této věznici zemřeli a kdo bojovali za osvobození Vietnamu. Zde jsem si s plnou silou uvědomil, co vše museli stateční Vietnamci vytrpět a překonat, aby získali tolik toužebnou svobodu. Upřímně je obdivuji.

Foto z věznice.

Večer jsem měl telefonický rozhovor s panem předsedou Společnosti Vietnamsko-českého přátelství Ing. Ngyuyen Minh Hong, CSc a poděkoval jsem mu za blahopřejný dopis k mému zvolení a jménem ČVS jsem jej pozval na návštěvu České republiky. Pan předseda pozvání rád přijal a předběžně jsme se domluvili na červen – červenec 2013. Na duben jsme dohodli moji cestu do Hanoje, kde se osobně setkáme a domluvíme další spolupráci mezi našimi organizacemi.

31.12. Saigon. V restauraci Hoa Vien jsme měli setkání s výborem saigonské Vietnamsko-české společnosti. S prezidentem Nguyen MUOI, vicepresidentem a generálním tajemníkem Tran Quang THAI, vicepresidentem & honorálním konzulem CZ republiky Ngo Hong CHUYEN a vicepresidentem Tran Van HOA. Předal jsem jim srdečné pozdravy od naší ČVS a informoval jsem je o své dosavadní cestě po Vietnamu. Představitelé poděkovali za moji návštěvu a vyslovili přání ještě intenzivněji spolupracovat s naší ČVS. Jako možný základ této spolupráce jsme se dohodli na realizaci dvou projektů.

Závěr:

Návštěvu hodnotím jako velmi zdařilou a užitečnou.
Naše Česko – vietnamská společnost je ve Vietnamu velmi dobře známá a je zde upřímný zájem vietnamských přátel o další rozvoj spolupráce s námi.

Připravili jsme nástin vzájemné spolupráce v těchto oblastech:

  • realizace intenzivních prázdninových kurzů angličtiny pro učitele Gymnázia v An Thoi,
  • pomoc ČVS s navázání přátelské spolupráce českého města (zřejmě Chomutova) s hlavním městem provincie Rach Gia,
  • pomoc při navázání spolupráce některého z českých gymnázii s Gymnáziem v An Thoi,
  • spolupráce a pomoc při přípravě oslav 20 výročí vzniku samostatné České republiky,
  • příprava přátelské návštěvy předsedy Společnosti Vietnamsko-českého přátelství pana Ing. Mguyen Minh Hong, CSc. V tomto roce,
  • příprava návštěvy předsedy ČVS a dalších členů výboru v Hanoji v první polovině tohoto roku.

Tip pro vás: při příletu do Vietnamu si zakupte místní SIM kartu (stačí za 150,- Kč) a získáte tak internet v mobilu zcela zdarma a to v nejvyšší 3G kvalitě. Volání do České republiky máte za 6,- Kč oproti O2, který si účtuje 60,- Kč. Pokrytí signálem je výrazně lepší než u nás.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.