POKUD ZÁKON O EET PARLAMENT SCHVÁLÍ, POMŮŽEME VIETNAMSKÝM PODNIKATELŮM V ČR!

Předseda ČVS Marcel Winter se zúčastnil 16. června informační konference MF ČR o EET (elektronické evidenci tržeb), která se konala v Kongresovém paláci v Praze a zúčastnilo se jí 500 podnikatelů z celé ČR. Umožnili jsme také účast 20 vietnamským podnikatelům na této akci, na které podali cenné informace ministr financí ČR Ing. Andrej Babiš a ministr financí Chorvatska Boris Lalovac, se svými spolupracovníky, kteří předali účastníkům informační konference cenné praktické zkušenosti, neboť EET v celém Chorvatsku již funguje a přes 90% chorvatské veřejnosti tento systém podporuje. Na konferenci vystoupili také prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý a předseda Asociace malých a středních podniků v ČR Karel Havlíček, kteří zavedení EET veřejně ve svých projevech podpořili, neboť si to přeje 60 až 80% jejich členů, českých podnikatelů. Důvodem je, že chtějí aby se zvýšila konkurenční schopnost poctivých podnikatelů v ČR proti těm, co neplatí daně, neplatí DPH, neplatí za své zaměstnance zdravotní i sociální pojištění a dávají svým pracovníkům oficiálně jen minimální mzdu a případný zbytek mzdy na černo v hotovosti. Tito nepoctivci co okrádají stát pak mají mnohem menší náklady a proto mohou nabízet nižší ceny, než poctiví podnikatelé. A tomu EET zabrání. Členové Hospodářské komory ČR a Asociace malých a středních podniků ČR si však přejí, aby rozjezd projektu EET byl delší, než MF ČR plánuje. Pokud Parlament ČR zákon o EET schválí i když je opozice proti, tak MF ČR chce zavést EET nejdříve pro restaurace a hotely od poloviny února 2016 a v dubnu 2016 v maloobchodech.

V následující diskusi jako poslední vystoupil předseda ČVS Marcel Winter, který informoval přítomné, že pokud bude zákon o EET Parlamentem ČR schválen, tak naše Česko-vietnamská společnost provede osvětově-informační kampaň pro všechny vietnamské podnikatele v celé ČR, aby měli včas a s dostatečným předstihem všechny potřebné informace a získali poznatky o praktických zkušenostech, případně také manuál pro zavedení a provoz EET i ve vietnamštině. Položil také otázku ministru financí Chorvatska Borisu Lalovacovi, jak EET přijali podnikající cizinci na tržnicích a v obchodech v Chorvatsku. Ten odpověděl, že nejvíce křičeli podvodníci co vědomě okrádali stát a kteří si mysleli, že v Chorvatsku mohou porušovat zákony na úkor všech obyvatel. Nakonec pod obrovským tlakem veřejnosti a kontrolních orgánů i oni EET zavedli ve svých stáncích v tržnicích a v malých obchodech. Vážení vietnamští podnikatelé, jsme s Vámi, vážíme si Vaší každodenní namáhavé práce a v případě potřeby Vám opět, tak jako v minulosti, účinně a konkrétně pomůžeme.  
Marcel_Winter_-_predseda_CVS_na_akci_MF_CR_o_EET_16.6._v_Praze
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.