OSLAVILI JSME NOVÝ LUNÁRNÍ ROK „KONĚ“ S VIETNAMCI V CHOMUTOVĚ

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC
V sobotu 1. února jsme se na pozvání Svazu Vietnamců v okrese Chomutov zúčastnili společné oslavy Nového Lunárního roku „Koně“, která se konala v Městském divadle v Chomutově. Za Česko-vietnamskou společnost se této slavnosti zúčastnili Marcel Winter – předseda ČVS a PaedDr. Miloš Kusý – místopředseda ČVS. Oslavit s chomutovskými Vietnamci rok 2014 přijeli také první tajemník velvyslanectví VSR v ČR Nguyen Kim He, místopředseda Svazu Vietnamců v ČR Tran Viet Hung, náměstek primátora města Chomutov Ing. Jan Řehák, vedoucí Centra pro podporu integrace cizinců v Ústeckém kraji Jan Kubíček, vedoucí zastoupení Czech Trade v Hočiminově Městě Luboš Marek, který je „Chomutovák“ a řada dalších hostů. Sál divadla byl zcela naplněný, jak Vietnamci z okresu Chomutov, tak i zástupci dalších národnostních menšin z tohoto regionu. Této společenské akce se zúčastnilo i mnoho zástupců firem z okresu Chomutov. 
Předseda Svazu Vietnamců okresu Chomutov Ing. Pham Viet Dong přivítal všechny přítomné a ve svém zahajovacím projevu shrnul aktivity, které v uplynulém roce chomutovský Svaz Vietnamců vykonal. První tajemník velvyslanectví VSR v ČR Nguyen Kim He ve svém vystoupení vyřídil všem srdečné pozdravy od nového velvyslance VSR v ČR Truong Manh Sona a poděkoval Vietnamcům z Chomutova za jejich aktivity i integraci do společnosti. Náměstek primátora města Chomutov Ing. Jan Řehák ocenil pracovitost Vietnamců i vynikající studijní výsledky jejich dětí ve školách. Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter příjemně překvapil celý sál, když po oslovení významných hostů pozdravil všechny přítomné zvoláním „Ahoj“, což ihned celý sál hlasitě opakoval. Ve svém projevu připomenul Vietnamcům, že právě loni získali statut národnostní menšiny a od letošního ledna i možnost dvojího občanství, což ČVS plných osm roků prosazovala. Popřál, aby v „koňském“ roce měli všichni koňskou sílu a změny, které rok Koně předpokládá, aby byly jen a jen k lepšímu. Na závěr Vietnamce ubezpečil, že ČVS bude i nadále pomáhat Vietnamcům v celé ČR v integraci do naší společnosti, chránit je, ale také bojovat proti všem, kteří by jim chtěli ubližovat, nebo je zneužívat. Jeho projev byl několikrát oceněn velkým potleskem. V předsálí divadla mu později mnoho Vietnamců osobně poděkovalo za jeho přednesený projev.
Následovalo pěvecké, taneční i hudební vystoupení vietnamských skupin i souborů národnostních menšin. Zejména vystoupení vietnamských dětí doslova uchvátilo všechny přítomné. Vietnamci i touto slavnostní akcí dokázali, že se stali plnohodnotnou součástí naší společnosti a že svými hudebními, tanečními i pěveckými vystoupeními obohacují kulturní život v České republice. 
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.