PRACOVNÍCI Z VIETNAMU

USNESENÍ ČESKÉ VLÁDY: V SEZNAMU ZEMÍ PRO ZÍSKÁNÍ KVALIFIKOVANÝCH ZAMĚSTNANCŮ VIETNAM NENÍ! 
Vláda České republiky schválila 26. srpna návrh ministerstva vnitra ČR na kvóty na některých zastupitelských úřadech pro žádosti o pobytová víza nad 90 dnů, která jsou podávána za účelem podnikání a pro žádosti o zaměstnanecké karty. Důvodem je i nedostatečná kapacita některých zastupitelských úřadů ČR v zahraničí. Předpokládal jsem to a proto jsem letos 8. června jako jediný v ČR oficiálně požádal jménem naší ČVS vládu, aby personálně posílila konzulát ČR v Hanoji a urychleně otevřela generální konzulát ČR v Hočiminově Městě.
ČR bude mít již od září(!) pouze tři programy k získávání zahraničních pracovníků, místo nynějších šesti. První program je zaměřený na vědecké a klíčové síly, druhý program na vysoce kvalifikované zaměstnance (například IT specialisty) a třetí program na kvalifikované zaměstnance. První dva programy budou realizovány na všech ambasádách ČR, třetí program určený pro kvalifikované pracovníky jen pouze na vybraných konzulátech. Končí tak samostatné programy zaměřené na středně a nízko kvalifikované pracovníky.

Nové roční kvóty pro kvalifikované zaměstnance a seznam vybraných zemí: Ukrajina 41 100, Černá Hora a Srbsko 2000, Filipíny 1000, Mongolsko 1000, Bělorusko 800, Moldavsko 600, Indie 600 a Kazachstán 300, tedy celkem 47 400 pracovníků. Přitom v ČR chybí na trhu práce celkem 500 000 pracovníků a firmy smějí legálně přijmout do zaměstnání 232 840 cizinců.
Jsem moc zklamán, neboť tak velký nedostatek pracovníků škodí naší ekonomice a přitom firmy v ČR mají o pracovité Vietnamce zájem. Vietnamci mající zájem o práci u nás nejsou žádnými zločinci a také nejsou žádnou bezpečnostní hrozbou pro ČR (což jsem zveřejnil v českém tisku), neboť Slováci a Ukrajinci pracující u nás jsou mnohokrát více pravomocně odsouzeni našimi soudy, než Vietnamci. Mrzí mne, že tímto usnesením vlády ČR jsou paušálně potrestáni slušní Vietnamci, kteří mají kvalifikaci a zájem přijít do České republiky pracovat. Proto opět veřejně žádáme vládu ČR, aby znovu zařadila Vietnam do seznamu zemí ze kterých k nám mohou legálně přijít pracovat kvalifikovaní pracovníci.
Marcel Winter
Čestný předseda a tiskový mluvčí Česko-vietnamské společnosti
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.