Výzva Česko-vietnamské společnosti vládě ČR:

PERSONÁLNĚ POSILTE KONZULÁT ČR V HANOJI A OTEVŘTE GENERÁLNÍ KONZULÁT ČR V HOČIMINOVĚ MĚSTĚ
Uvítali jsme zrušení paušálního zákazu zaměstnání Vietnamců v ČR, který platil na základě usnesení vlády ČR číslo 474 ze dne 18.7.2018 a poškozoval naši ekonomiku, zejména trh práce, protože u nás na 333 111 volných pracovních míst může být legálně přijato 232 840 pracovníků ze zahraničí. Jsme rádi, že dne 6. června na našem konzulátu v Hanoji byla zahájena možnost objednávání zájemců emailem pro podání žádosti k dlouhodobému pobytu za účelem zaměstnání v ČR na zaměstnanecké karty. Na letošní měsíc srpen bylo určeno vyřízení 200 pracovních míst, vzhledem ke kapacitě zastupitelského úřadu v Hanoji.

Protože zájem zejména českých výrobců, ale i ve stavebnictví a službách je o Vietnamce velký, vzhledem k velmi dobrým zkušenostem z minulosti, je nutné v zájmu naší ekonomiky a prosperity kapacitu přijímání žádostí ve Vietnamu velmi rychle zvýšit. Navíc v 97 milionovém Vietnamu žije přes 206 tisíc lidí, kteří u nás dříve studovali (i vysoké školy), nebo úspěšně pracovali ve všech odvětvích, mají náš stát velmi rádi a všichni  opravdu s velkou vděčností na pobyt u nás vzpomínají. I proto je zájem Vietnamců u nás pracovat velký. Při svých 48 návštěvách Vietnamu a také při řízení výstavby továrny na výrobu biohnojiv v Hai Duong jsem poznal, že ve Vietnamu jsou kvalitní zedníci, montéři ocelových konstrukcí, zámečníci, svářeči, truhláři, nebo švadleny, kuchaři, opraváři ledniček i praček, ale také vysokoškolsky vzdělaní technici a počítačoví odborníci.
Žádáme proto vládu ČR, aby rychle personálně posílila konzulát ČR v Hanoji a co nejdříve otevřela generální konzulát ČR v Hočiminově Městě, aby se zvýšila kapacita při vydávání hlavně pracovních, ale také i turistických víz do ČR pro zájemce z Vietnamu. Přímou leteckou dopravu z Prahy do Hanoje bude možné zahájit teprve tehdy, až občané Vietnamu rychle a v dostatečném množství víza do ČR získají, protože poloprázdná letadla nikdo provozovat nebude. Splnění obou těchto požadavků prospěje ekonomice a prosperitě ČR i Vietnamu a byl by to ten nejlepší dárek k nadcházejícímu 70. výročí navázání vzájemných diplomatických vztahů.
Marcel Winter
Čestný předseda a tiskový mluvčí
Česko-vietnamské společnosti

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.