JE NUTNÉ K 24. 11. INOVOVAT PŘIJÍMÁNÍ ŽÁDOSTÍ O VÍZA

Po správném zrušení korupčního Visapointu ve Vietnamu, na kterém mnozí vietnamští žadatelé o vízum do ČR ani za tři roky nezískali termín k návštěvě konzulátu v Hanoji za účelem odevzdání své žádosti, ale vietnamští zprostředkovatelé jim tuto možnost nabízeli s nabídkou práce u nás za úplatek až 15 000 USD, je nutné nastavit správný a objektivní systém přijímání žádostí o víza k 24. listopadu, kdy má sdělit MZV jak se nyní budou žádosti o víza podávat.
Na úřadech práce u nás je požadavek od zaměstnavatelů na 210 000 lidí. Za poslední rok se zvýšil počet volných pracovních míst o 71 000. Nedostatek pracovníků na našem trhu práce škodí firmám i naší ekonomice. Již loni v červenci jsem odevzdal MZV písemné potvrzení vietnamského ministerstva práce a sociálních věcí o oficiálním zájmu Vietnamu vysílat k nám legálně potřebné pracovníky, aby se mohla zahájit v této věci bilaterární jednání.

 Zejména naši výrobci potřebují rychle a najednou získat své potřebné kmenové zaměstnance a není proto možné, aby byly žádosti o pracovní víza vydávány pouze jednotlivcům. Vláda a zejména MZV i MV musí rychle flexibilně reagovat na potřeby našeho trhu práce a inovovat přijímání žádostí o pracovní víza do ČR o skupinové podání, tedy všech vybraných zájemců pro jeden konkrétní podnik hromadně najednou. Na základě svých zkušeností doporučuji, aby si zástupci podniků od nás vždy při praktických zkouškách přímo ve Vietnamu ověřili i sami osobně vybrali své budoucí kmenové zaměstnance a nenechávali výběr pouze na zprostředkovatelích, neboť to by se jim nemuselo vyplatit. V současnosti různí zprostředkovatelé nabízejí ve Vietnamu možnost práce v ČR za úplatek 12 až 17 000 USD a informují vietnamské zájemce, že když z letiště v Praze utečou, nebo po týdnu ze zaměstnání, tak v Polsku na pracovní vízum do ČR dostanou povolení 3 roky podnikat.
Již loni jsme nabídli vládě i všem zainteresovaným ministerstvům jako vzor a návod pro odstranění korupce náš zkušební pilotní personální projekt, který zahrnoval i praktické zkoušky v Hanoji za účasti zástupců dvou českých výrobců (Triola a Svitap) a jedné státní vyšší odborné školy (VOŠ stavební Vysoké Mýto) jenž jsou našimi kolektivními členy, ale víza zkouškami vybraní pracovníci ani studenti díky nefunkčnímu Visapointu v Hanoji nezískali.
Nyní mnozí čeští výrobci výslovně požadují pracovníky z Vietnamu, protože s nimi mají velmi dobré zkušenosti z minulosti i proto, že u nás pracuje v podnicích přes 5100 Vietnamců a zaměstnavatelé jsou s nimi spokojeni. Je proto v zájmu naší ekonomiky nutné, aby vláda v systému podávání žádostí o víza do ČR výslovně od 24. listopadu zajistila možnost podávání žádostí o víza nejen pouze osobně (což je často spojené s velkou frontou před konzulátem, kterou ovládají různé korupční mafie), ale také poštou a zejména přednostně hromadně pro naše výrobce a školy
Nabízíme opět vládě svoji pomoc i své zkušenosti a poznatky, v zájmu zajištění ekonomického růstu naší vlasti i hospodářské prosperity našich výrobců – exportérů. Systém podávání víz na našem konzulátu v Hanoji budeme i díky mnoha našim přátelům ve Vietnamu velmi bedlivě sledovat, abychom mohli poradit našim kolektivním členům.
Marcel Winter
Předseda Česko-vietnamské společnosti
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.