VÍZUM ZA ÚPLATEK!

Reportéři ČTVÍZUM ZA ÚPLATEK – Pod tímto názvem publicistický pořad České televize „Reportéři ČT“ odhalil a zveřejnil 20. února otřesnou pravdu z Ukrajiny i z Vietnamu. Zločinecké úplatkářské praktiky při pořizování víz do ČR jsou velkou ostudou ČR a značně poškozují ekonomiku ČR. Čeští výrobci si ve Vietnamu najdou, přezkouší a vyberou své budoucí kmenové zaměstnance, ale ti nezískají na špatně fungujícím Visapointu termín, aby své žádosti o pracovní vízum mohli na konzulát ČR v Hanoji odevzdat. Přitom různé vietnamské mafiánské zprostředkovatelské agentury již delší čas nabízejí za úplatek 16 až 19 000 USD zajištění objednání se na Visapoint, ale také práci v ČR na 2 roky a potom i udělení živnostenského listu. Proto naše Česko-vietnamská společnost již osm měsíců žádá o urychlenou nápravu vládu a zejména MZV ČR, které řídí Visapoint.

Již loni v červenci jsme předali důkazy o úplatkářských nabídkách vietnamské zprostředkovatelské mafie MZV ČR. Našim výrobcům aktuálně chybí celkem přes 140 000 pracovníků a mnozí si výslovně přejí pracovité Vietnamce, stejně jako asijští investoři v ČR. Tato fakta již nemůže vláda ČR nadále přehlížet a strkat před nimi „hlavu do písku“. Žádná roční kvóta 7600 Ukrajinců celostátní problém s nedostatkem pracovních sil nevyřeší, když zde chybí přes 140 000 žádaných pracovníků. Je nutné okamžitě skončit s „pštrosí vízovou politikou“ ČR ve Vietnamu, která poškozuje české výrobce, exportéry a dokonce i školy. Děkujeme týmu investigativních televizních reportérů pořadu „Reportéři ČT“ za zveřejnění otřesné pravdy, na kterou vládu a zejména MZV ČR již osm měsíců upozorňujeme i žádáme okamžitou nápravu, ale zatím bezvýsledně i když jsme loni v červnu předali všem ministerstvům náš pilotní zkušební projekt, který by jakoukoliv korupci vyloučil a našim výrobcům i naší ekonomice by pomohl. Proto budeme za nápravu a odstranění v reportáži ČT zveřejněných nedostatků i nadále aktivně bojovat. Chceme pomoci naší ekonomice a také našim kolektivním členům, kteří si přejí kvalifikované a předem ve Vietnamu přezkoušené své budoucí kmenové zaměstnance, ale také státní VOŠ stavební ve Vysokém Mýtě, která oficiálně přijala ke studiu 26 vietnamských maturantů, ale těm se ani za půl roku nepodařilo získat na Visapointu termín k odevzdání jejich žádostí o vízum. Mají úřední potvrzení o přijetí ke studiu, jejich maturitní vysvědčení byly řádně nostrifikovány, chtějí předem uhradit na první 2 roky školné, stravné i za ubytování, ale nemají zatím šanci své žádosti o studijní vízum konzulátu ČR v Hanoji odevzdat. Vietnamští maturanti a jejich rodiče se oprávněně cítí ČR podvedeni, my také.
Pořad ČT 1 „Reportéři ČT“ ze dne 20. 2. 2017:
Marcel Winter
Předseda Česko-vietnamské společnosti
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.