PREZIDENT HOSPODÁŘSKÉ KOMORY NEOPRÁVNĚNĚ KRITIZOVAL V ČT VIETNAMSKÉ VEČERKY

vecerka-_obec_skuhrov_u_berounaV souvislosti se zavedením EET v pořadu Události a komentáře v ČT 24 dne 1. prosince prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý obvinil vietnamské Večerky z něčeho, co se zatím vůbec nikdy nestalo, neboť žádné vyjímky z EET pro podnikání do 250 000,- Kč u nás neexistují a tedy je vietnamští podnikatelé nemohou zneužít. Doslova řekl: „Kolikrát vidíte Večerku, která má na dveřích šest DIČ a já vždycky říkám v pondělí prodává pan Hong, v úterý pan Dong a ve středu pan Čong a takhle si oni můžou daleko větší obrat rozdělit na menší obraty a dostat se do vyjímek„. Protestujeme proti kritizování vietnamských podnikatelů ve Večerkách, z nichž někteří už mají české občanství, že budou podvádět systém EET a zneužívat vyjímku, jenž neexistuje.

Jeho prognóza v ČT je důkazem, že asi vůbec nerozumí návrhu MF ČR, které chce zavést možnost, nikoliv vyjímku, kterou na základě žádosti podnikatele nejdříve přešetří příslušný finanční úřad. Tento návrh však zatím Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR neschválila, ale prezident HK ČR už předem straší, že Vietnamci ve Večerkách jej podvodně zneužijí, což díky schvalovacímu procesu navrhované úlevy od EET finanční správou nebude možné. Vietnamští podnikatelé ve Večerkách v celé ČR poskytují služby, které naše veřejnost chválí. V mnoha obcích zachránili uzavření jediné prodejny potravin, například v Hatích u Berouna a občané i starostové si je chválí. Nevím kolik Večerek a kde prezident HK ČR viděl na dveřích se šesti DIČ, protože ve stovkách obcí a malých měst většinou pracují ve Večerkách pouze vietnamští manželé na jeden živnostenský list. Pošpinit neoprávněně pracovité vietnamské podnikatele ve Večerkách v České televizi za něco, co neudělali a takto veřejně strašit veřejnost, že to udělají, je přinejmenším nedůstojné i neetické. Žádáme proto prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého, aby se vietnamským podnikatelům ve Večerkách omluvil a nekritizoval je paušálně za něco, co vůbec neudělali a díky podmiňující kontrole MF ČR ani v budoucnu nemohou udělat. Nebo mu vadí velká prodejní doba vietnamských Večerek ku prospěchu zákazníků a příkladná pracovitost Vietnamců podnikajících v nich na živnostenský list?

Marcel Winter

Předseda Česko-vietnamské společnosti

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.