PŘEDSEDA ČVS NAVŠTÍVIL STÁTNÍ REKVALIFIKAČNÍ ZAŘÍZENÍ V HANOJI

Predseda_CVS_Marcel_Winter_navstivil_30.6._statni_rekvalifikacni_stredisko_v_Hanoji
Výchova předních dělníků ve Vietnamu může v budoucnosti pomoci našim výrobcům, kterým chybí jejich kmenoví pracovníci v mnoha dělnických profesích. Proto jsem se dne 30. června v doprovodu kolektivního člena ČVS na vlastní oči přesvědčil o kvalitě výuky a zaměření rekvalifikací ve státním rekvalifikačním zařízení v Hanoji. Vzhledem k tomu, že jsem v minulosti 5 let pracoval jako mistr odborné výchovy v učňovském školství u nás, navíc po roce 1989 jsem byl přes tři roky prvním manažerem SOU v tehdejší ČSFR a po roce 1992 tři roky jsem jako územní vedoucí zastupoval v ČSFR a po rozdělení v ČR a SR největší německou vzdělávací a rekvalifikační společnost FAA (Fach Arbeiter Ausbildung) Hamburk, tak jsem chtěl poznat úroveň i zaměření odborné rekvalifikace ve Vietnamu.

Vidět odbornou rekvalifikaci na vlastní oči je vždy lepší, než poslouchat vyprávění často od lidí, kteří oproti mně nikdy jako úkoloví dělníci nepracovali a o odborné náplni učňovského školství i úspěšnosti rekvalifikací mají jen minimální teoretické znalosti z internetu. Za totality jsem řadu roků musel pracovat jako úkolový dělník v podnicích ČKD Naftové motory v Praze 5 (brusič), Automobilka Škoda Mladá Boleslav (dělník na transferech), Akuma Mladá Boleslav (svářeč kontaktů) a Gumokov Hradec Králové (lisař) a v některých jsem dokonce zaučoval Vietnamce. Znám proto velmi dobře, oproti různým teoretikům, co úkolová dělnická práce vyžaduje a jaké znalosti i praktické dovednosti dělnické profese u nás  vyžadují. Pro budoucí spolupráci ČR s Vietnamem je nutné mít předem dostatek odborně ověřených informací i z oblasti odborného vzdělávání. Když jsem vedl jako výkonný manažer v roce 2005 montáž v rámci ODA dodané české technologie v novém podniku na výrobu biohnojiv v Hai Duong ve Vietnamu, tak jsem v praxi poznal i kvalitu mnoha vietnamských stavebních i strojírenských profesí a tak jsem při své 48. návštěvě Vietnamu chtěl poznat, co se ve vzdělávání ve Vietnamu změnilo. Byl jsem mile překvapen rekvalifikací budoucích švadlen, šičů pro textilní průmysl, ale také svářečů elektrickým obloukem pro bodové svařování, kteří jsou potřeba zejména v automobilovém průmyslu. Rekvalifikace opravářů mobilů, ledniček, praček a dalších domácích spotřebičů je také velmi žádoucí, protože rekvalifikovaní pracovníci se hodí pro výrobu a montáž těchto výrobků. Rekvalifikace ve Vietnamu vycházejí z požadavků trhu práce a z potřeb zahraničních investorů.
Marcel Winter
Předseda Česko-vietnamské společnosti
t.č. Hanoj
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.