INTEGRACE VIETNAMCŮ A MNOHALETÁ INFORMAČNÍ PRÁCE PŘINÁŠÍ VÝSLEDKY

   Již deset roků se snažím svými články v českém tisku i při vystoupeních v rozhlase a v televizi zlepšit informovanost veřejnosti o Vietnamcích žijících v ČR i o Vietnamu.Deset let mediálně bojuji proti paušalizování drogové kriminality 300 Vietnamců na celou vietnamskou komunitu žijící u nás a snažím se, aby byly zveřejněné pravdivé informace o kulturním, společenském i sportovním životě Vietnamců u nás, ale také o současném Vietnamu. Proto jsem před 6 lety měl v internetovém rádiu Haló Futura po dobu tří roků každý týden svůj hodinový pořad s názvem „Vietnamec není jen trhovec“, který měl příznivé ohlasy stovek posluchačů od nás, ale i z celého světa a ve kterém jsem zodpovídal živě mnoho dotazů posluchačů. Každý rok vytvořím a odešlu přes 100 pozitivních informačních zpráv ze života Vietnamců u nás i o Vietnamu a jsem rád, že jich je každoročně zveřejněno v českých médiích aspoň 30.

Jezdím také na besedy s občany, naposledy jsem byl v lednu v Halenkově na Valašsku, při kterých posluchače informuji o zvyklostech a pracovitosti Vietnamců i o hrdinné historii a současnosti Vietnamu. Vždy musím informovat o současném Vietnamu, neboť stále si ještě někteří lidé u nás myslí, že Vietnam jsou jen rýžová pole a stánkaři, což není pravda a právě díky neinformovanosti se tito lidé u nás přezíravě dívají na Vietnamce. Vždy dostávám od posluchačů odpověď „To jsme vůbec nevěděli“. Proto budu ve své informační práci i nadále aktivně pokračovat.
Jsem rád, že 3. března v České televizi 24 v pořadu „Fokus Václava Moravce“ byl zveřejněn aktuální průzkum vztahu veřejnosti k národnostním skupinám žijícím v České republice, který provedla pro ČT 24 agentura Meridian. Proti minulým rokům se zvýšila oblíbenost Vietnamců u české veřejnosti. Vietnamci se v průzkumu umístili hned za Čechy, Slováky a Poláky, dokonce před Němci, Ukrajinci, Rusy, Araby a Romy. Tento anonymní veřejný průzkum dokázal, že mnohaletá informační mediální práce přinesla velmi pozitivní výsledek, za což chci poděkovat všem Vietnamcům, kteří posílají příspěvky ze svých akcí do českých médií. Jako největší pozitivní příklad chci uvést organizátory soutěže Miss Vietnam ČR, kterou již dnes zná široká veřejnost. Musíme všichni ve své informační práci pokračovat zejména proto, že letošní „Rok vietnamské kultury v ČR“ přináší mnoho pěkných a hodnotných akcí v celé ČR o kterých by měla být česká veřejnost včas předem informována, ale které by měla navštívit. Pochopitelně největší zásluhu na zvýšení oblíbenosti Vietnamců v ČR máte vy sami vietnamští přátelé, protože se o to každý den snažíte svým vlastním chováním na veřejnosti, svojí poctivou prací a slušným přístupem k zákazníkům, který doplňujete ochotou i krásnými úsměvy. A za to vám přátelé moc děkuji.
Marcel Winter
Předseda Česko-vietnamské společnosti
Tento příspěvek je zveřejněný na webu časopisu Prosperita www.freshtime.cz.
Časopis PROSPERITA 2 2015Časopis PROSPERITA 2 2015_0002 Vztah_verejnosti_v_CR_k_narodnostnim_skupinam_zijicim_v_CR VALASSKY_DENIK_9._1._2015_AKCE_CVS_0002 VALASSKY_DENIK_9._1._2015 PRISPEVEK_PREDSEDY_CVS_V_HALO_NOVINACH_23.2.2015
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.