ZACHRÁNILI JSME JEDINOU PRODEJNU POTRAVIN V OBCI A POMOHLI JSME VIETNAMCŮM ZAČÍT PODNIKAT

    Před časem se na nás obrátil Josef Marhoul – starosta obce Skuhrov-Hatě na Berounsku, že jim hrozí uzavření jediné prodejny potravin v obci, kde žije kromě stálých obyvatel, mezi kterými jsou mladé rodiny s malými dětmi a důchodci, také velký počet chatařů. Delší čas nemohli v Hatích nikoho sehnat, kdo by byl ochotný tuto prodejnu potravin, ovoce, zeleniny i drogerie si pronajmout a provozovat ji ku prospěchu obyvatel i návštěvníků Hatí, které jsou i častým cílem cykloturistů a kde se v sále místní restaurace konají mnohé celospolečenské i soukromé oslavy, či vystoupení country skupin. Hrozilo uzavření jediné prodejny potravin v obci, což by zejména pro zde žijící důchodce i mladé rodiny bylo velmi špatné. Jsme opravdu rádi, že se nám podařilo ve spolupráci s našimi vietnamskými přáteli jim pomoci a dnes již tuto tradiční jedinou prodejnu v Hatích provozují mladí vietnamští manželé a jak nám starosta Josef Marhoul ve svém poděkování sdělil, k plné spokojenosti všech místních obyvatel i chatařů. V jeho poděkování pan starosta doslova uvedl:

    „Za prvé chci poděkovat za zprostředkování kontaktu na Vietnamce pro naší prodejnu v Hatích. Mohu říci že vše funguje OK, ke vší spokojenosti občanů. Jsou to mladí lidé, obětaví a práci rozumí. Jsem s nimi velice spokojen. Pro začátek jim obec vycházela vstříc, pomohl jsem jim některé věci zařídit a obchod funguje, sortiment opravdu velice slušný. V příloze posílám foto, jak to tam nyní vypadá. Mají dokonce otevřeno v sobotu i v neděli a sám jsem se přesvědčil, že v neděli během deseti minut jejich obchod navštívilo 5 lidí, to zde nepamatujeme. Proto jsem se s vietnamským pronajímatelem našeho obchodu i vyfotil. Ještě jednou díky a s pozdravem i přáním hezkého dne Josef Marhoul – starosta.“
     Konkrétní pomoc vietnamským podnikatelům i celé obci Hatě se podařila a dnes o tom vyprávějí lidé v širokém okolí. Když jsem před 6 lety zveřejnil motto osvětové kampaně naší Česko-vietnamské společnosti „Vietnamec není jen trhovec“, tak mnozí nevěřícně kroutili hlavami a anonymně mne uráželi na internetu. Sami Vietnamci v celé České republice v pronajatých Večerkách i ve svých kamenných obchodech dokázali, že jsem měl pravdu a za to jim děkuji. Je však nutné pracovitým a slušným Vietnamcům konkrétně pomáhat, aby měli práci, aby mohli v kamenných obchodech podnikat ku prospěchu všech obyvatel. Díky tomu občané České republiky na vlastní oči poznají, jak dobře se Vietnamci žijící u nás integrují do naší společnosti i jak jsou pracovití Jen prosím všechny občany ČR, važme si toho, že ti slušní Vietnamci pracují a poskytují služby převážně tam, kde to čeští občané odmítají a nenechte je urážet od našich lidí co se štítí práce, od xenofobů nebo od těch, co mají IQ tykve. Děkuji Vám.
Marcel Winter
Předseda Česko-vietnamské společnosti
 Zprávu zveřejnil web podnikatelského časopisu Prosperita, 
specializovaný pro ženy, podnikatelky a manažerky:
DSCN0160 DSCN0175 DSCN0171 DSCN0162
Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Miloš Kusý. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.